Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  Els infermers es pronuncien novament contra la farmàcia comunitària  
 

Un estudi encarregat pel CGE i el sindicat SATSE diu que el 90% dels pacients crònics només volen ser tractats per metges i infermers

 
 
 • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
 • Categories: General | Professió
 • Etiquetes: enquesta | Serveis | atenció | sanitat | estudi | Salut | medicació | farmacèutic | metge | pacient | infermer
 • Data de publicació: 18/06/2018 13:15:47
 
 

El Consejo General de Enfermería (CGE) i el sindicat SATSE han denunciat que la farmàcia comunitària és una "privatització encoberta que suposa una clara estafa al Sistema Nacional de Salut i als ciutadans, en voler oferir els farmacèutics uns serveis assistencials sense suport legal ni competències, ni garanties de seguretat als pacients".

Aquestes declaracions es van fer la setmana passada durant la presentació d'una enquesta encarregada per CGE i SATSE a una empresa d'opinió pública que reflecteix que el 90,3% dels pacients crònics vol que únicament siguin metges o infermers els professionals que realitzin el seu seguiment terapèutic. Només un 1% dels pacients accepta que els farmacèutics vagin a casa seva per revisar la farmaciola i controlar el seu tractament.

Des de CGE i SATSE asseguren que l'enquesta realitzada a 800 pacients crònics o els seus cuidadors s'ha elaborat amb "absoluta independència" per part de l'empresa d'opinió pública Análisis e Investigación, perquè l'estudi tingui "plenes garanties de rigor científic". Malgrat això, algunes de les preguntes realitzades semblen enrevessades i algunes de les respostes semblen denigrar als farmacèutics.

José María López, director de Diariofarma, ha manifestat la seva opinió sobre aquest tema en un article titulat "Ni en el fondo, ni en las formas tienen razón los enfermeros", en el qual assegura que l'última acció dels infermers contra els farmacèutics "ha superat tots els límits", negant la capacitat d'aquest professional d'oferir serveis assistencials de qualitat als pacients. "No solament ha menyspreat als farmacèutics rebutjant i criticant la denominació de farmàcia comunitària", assevera José María López en el seu article. El director de Diariofarma afegeix que encarregant aquesta enquesta realitzada a 800 pacients crònics "ha superat tots els límits" amb l'únic objectiu de "denigrar als farmacèutics".

Plantejament de l'enquesta

La dada principal de l'enquesta amb la qual es conclou que el 90,3% dels pacients i els seus cuidadors prefereixen a un metge o un infermer s'ha obtingut a partir d'una pregunta de més de 70 paraules que situa al pacient una disjuntiva sobre si vol que el visiti a casa seva un metge o infermer enfront del fet que ho faci un farmacèutic, sense plantejar hipotètiques situacions, en la qual no es parla del medicament i en la qual s'alerta de "certa polèmica":

Quin professional sanitari vol que el visiti a casa seva? (Pregunta realitzada a l'enquesta)

En algunes comunitats autònomes s'estan plantejant realitzar un contracte amb les farmàcies perquè els seus equips visitin els domicilis de les persones grans i els malalts crònics i comprovin el correcte seguiment dels tractaments. Davant d'aquesta iniciativa s'ha creat certa polèmica i ens agradaria saber la seva posició sobre aquest tema. Amb quina de les dues frases o posicions s'identifica més o està més a prop de la seva posició?

 • Crec que el control només ha d'estar en mans de metges i infermers, que són els que coneixen les malalties (90,3% de les respostes)
 • Em sembla bé que ho facin els farmacèutics, ja que són els que despatxen i coneixen els medicaments (9,8% de les respostes).

Una altra pregunta analitza la preferència de l'entrevistat sobre qui hauria de realitzar aquestes visites. El 74,3% considera que han de ser els infermers, el 24,5% no creu necessàries aquestes visites de forma habitual, mentre que només un 1,3% tria que els visitin "les persones de les farmàcies". José María López, director de Diariofarma, reflexiona en el seu article sobre qui són "les persones de les farmàcies": "Els que netegen en elles? Els que passen per aquí? Qualsevol? Es pot ser més despectiu?".

Finalment, sobre la privatització, l'enquesta demana si estaria d'acord en que "en comptes que la sanitat pública pagui el servei a les farmàcies s'haurien de contractar més infermers/es per atendre millor als malalts". El 82% es mostra d'acord, mentre que només un 2% està en contra, lògicament.

José María López assenyala alguns fets incontestables que cal recordar:

 1. Pensar en el pacient i en l'eficiència del sistema és el que ha de regir les decisions que es prenguin.
 2. Els farmacèutics són els autèntics experts pel que fa al medicament, ja que reben 825 hores i 33 crèdits de formació en farmacologia enfront de les 150 hores i 6 crèdits d'infermeria o les 375 hores i 15 crèdits de medicina.
 3. La farmàcia espanyola té una extensa xarxa que aconsegueix tots i cadascun dels racons de la geografia nacional.
 4. Hi ha moltes activitats que no es realitzen i que millorarien l'assistència als pacients, per la qual cosa hi ha lloc per tots i més.
 5. En la farmàcia, com en la infermeria o en qualsevol altre àmbit hi haurà bons i dolents professionals que caldrà filtrar adequadament.
 6. Cal oblidar-se de personalismes i corporativismes.

Com assegura el director de Diariofarma en el seu article, cal "buscar la millor manera de realitzar una prestació eficaç i eficient dels serveis". Algunes tasques hauran de desenvolupar-les els metges, unes altres els infermers i unes altres els farmacèutics. "Mentre que algunes podran ser desenvolupades indistintament per qualsevol d'ells i és aquí on entra l'eficiència i l'ús racional dels recursos en benefici sempre del pacient", explica. Finalment, assenyalar les seves paraules pel que fa a la medicació: "Crec fermament que el professional més preparat, acostumat a fer-ho i amb la proximitat més adequada és el farmacèutic".

Font d'informació: Diariofarma / IM Farmacias / Premsa SATSE

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat