Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  Esplugues de Llobregat instal·la desfibril·ladors a les seves farmàcies  
 

Durant la presentacio del projecte a l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat, el president de l'AFB, Antoni Torres, destaca el paper del farmacèutic  com a "professional de la salut més proper i accessible al ciutadà”

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: General | FEFAC Actua | Política sanitària | RSC
  • Etiquetes: Serveis | desfibril·ladors | farmàcia | farmacèutic | cor
  • Data de publicació: 19/04/2018 12:14:20
 
 

L’Ajuntament d’Esplugues va presentar ahir, 18 d’abril, el projecte Esplugues, farmàcies cardioprotegides, per tal de dotar les farmàcies de desfibril·ladors de darrera generació. Aquest projecte es va iniciar al mes de març a 7 farmàcies i abans que acabi l’any estarà implantat a la totalitat de les farmàcies d’Esplugues (13 oficines de farmàcia).

Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues de Llobregat assegura que, amb aquesta iniciativa, Esplugues es converteix en un dels municipis de tota Catalunya que posa a disposició del ciutadà desfibril·ladors instal·lats a les farmàcies.

La iniciativa s’emmarca en el projecte científic “Catalunya, territori cardioprotegit”, impulsat per la Fundació Barcelona Salut, l’Ajuntament d’Esplugues i l’Associació de Farmàcies de Barcelona (AFB).

Proximitat del professional farmacèutic

Antoni Torres, president de l’Associació de Farmàcies de Barcelona, va explicar als assistents perquè les farmàcies de la ciutat es van implicar en aquesta aventura. En primer lloc, va destacar que la farmàcia “és i acaba sent un dels centres neuràlgics de les poblacions, el cor de la ciutat, el cor del barri, el cor del poble”, una idea que lliga amb el fet d’actuar per salvar aquestes vides. En aquest sentit, Antoni Torres va recordar que des de l’inici de la primera fase, el juliol de 2013, s’han realitzat 30 intervencions i s’han salvat 15 vides.

En segon lloc, Torres va destacar el paper del farmacèutic, “un professional de la salut més proper i accessible al ciutadà”. Finalment, va preguntar-se quant valen aquestes vides salvades per a la persona i el seu entorn i va respondre a la pregunta: “No tenen preu”. El president de les farmàcies de Barcelona va concloure dient: “Qualsevol cosa que fem estarà ben feta”, a propòsit de les vides salvades.

“Tothom pot fer servir un desfibril·lador”

La mort sobtada cardíaca provoca 400.000 morts a l’any a Europa. A Catalunya, les xifres se situen entre 3.000 i 4.000 morts. En aquest context, “és fonamental disposar d’una estructura dotada de desfibril·ladors a disposició de tothom que permetin actuar en cas d’urgència”, va concretar el doctor Josep Brugada, membre fundador de Barcelona Salut. Brugada va recordar als assistents que “tothom té capacitat de fer servir un desfibril·lador” i que “no ens podem equivocar perquè no hem de prendre decisions, només posar en contacte la víctima amb l’aparell”.

“Catalunya, territori cardioprotegit”

Els orígens del projecte "Catalunya, territori cardioprotegit", per tal d’instal·lar desfibril·ladors semiautomàtics en espais públics, cal buscar-los a Girona, quan la diputació va autoritzar la creació d’una xarxa de desfibril·lació pública al territori. La idea era que la plaça de cada poble de Girona estigués dotada amb un desfibril·lador. En quatre anys, s’han salvat més de 50 vides.

Arran d’aquest projecte va sorgir la idea de cardioprotegir les farmàcies de l’àrea metropolitana de Barcelona, de la mà de la Fundació Barcelona Salut i la Fundació Brugada, amb el patrocini d’empreses com Axa, Ferrer, Meranini, Alliance Healthcare i la cooperativa Fedefarma. El balanç de la primera fase és de 15 vides salvades en 35 intervencions, i de 109 desfibril·ladors instal·lats.

Des d’aquest mes d’abril, s’ha iniciat la segona fase a Barcelona ciutat, continuant sota el lema “La Farmàcia, el cor del barri”, amb els farmacèutics de Barcelona ciutat que vulguin continuar participant.

Ferrer col·labora amb la desfibril·lació a Esplugues

Jordi Ramentol, conseller delegat de Ferrer, va explicar als assistents que subvencionen una part dels desfibril·ladors a les farmàcies d’Esplugues i que aquest patrocini  té dues raons. “La primera és que Ferrer és una empresa molt arrelada a la ciutat”. El laboratori compta amb dos centres a Esplugues, un centre de producció de dermocosmètica i OTC, i un centre de I+D+i per desenvolupar antibiòtics.

“La segona raó és que creiem en la prevenció en salut”, va concretar Jordi Ramentol, qui va assegurar que Ferrer està a favor de la prevenció i de la salut, i per tant de projectes com el de desfibril·lació a les farmàcies que salven vides.

Una iniciativa “humana” i “social”

Emilio Ablanedo, sotsdelegat del govern a Barcelona va opinar que aquest projecte és “bell” des del punt de vista humà i social, destacant la tasca desenvolupada per Barcelona Salut, recordant la importància de vetllar per la salut de les persones, posant èmfasi en el sedentarisme, el tabaquisme i el colesterol i incidint en la qualitat de la nostra assistència sanitària, “amb el compromís per part del Govern de continuar estenent el projecte a tota Catalunya”.

Antoni Torres, Emilio Ablanedo, Pilar Díaz, Josep Brugadi i Jordi Ramentol.

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat