Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  Recordatori Dies Mundials del mes d’abril  
 

Els dies mundials de la salut ajuden a conscienciar a la població dels problemes de salut, alhora que promouen l’educació sanitària.

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: General
  • Etiquetes: Salut | dies mundials | abril
  • Data de publicació: 03/04/2018 11:10:50
 
 

2 d’abril: Dia Mundial Contra l’Autisme

El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i l’autisme són els termes generals per denominar a un grup de trastorns complexos del desenvolupament cerebral. Es caracteritzen per presentar diversos graus de dificultat en la interacció i la comunicació social, així com per la tendència a realitzar conductes repetitives. A Europa, les xifres de diagnòstic son d’1 de cada 100 nens. Es desconeixen les xifres de diagnòstic en població adulta, però se sap que és un trastorn que persisteix durant l’edat adulta.

6 d’abril: Dia Mundial de l’Activitat Física

El sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals. Entre 2006 i 2014 ha disminuït un 7,1%. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és entre 150 i 300 euros superior a la d’una persona activa. El 6 d’abril té com a objectiu sensibilitzar la població sobre l’epidèmia del sedentarisme i promoure l’activitat física com un element essencial per a la salut i el benestar de les persones. Practicar activitat física millora la salut i la qualitat de vida, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics.

7 d’abril: Dia Mundial de la Salut

Aquest dia commemora l’aniversari de la creació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1948. Cada any el lema va orientat a un tema diferent que afecti temes de salut d’abast mundial. “Cobertura Sanitària Universal: per a tots a tot arreu” és el lema de la campanya d’aquest any. “La cobertura sanitària universal s’aconsegueix quan existeix una ferma determinació política”, diu l’OMS. Això significa garantir que totes les persones, en qualsevol lloc, puguin tenir accés a serveis de salut essencials i de qualitat sense haver de passar dificultats econòmiques.

11 d’abril: Dia Mundial contra el Parkinson

El Parkinson afecta 300.000 persones a Espanya i cada any es diagnostica un nou cas per cada 10.000 habitants. L’11 d’abril es celebra el Dia Mundial coincidint amb l’aniversari de James Parkinson, neuròleg britànic que, en 1817 va descobrir el que en aquell temps va denominar paràlisis agitant i que avui coneixem com a malaltia de Parkinson. Els principals símptomes són tremolors en mans, braços, cames, mandíbula i cara, junt amb la rigidesa en braços, cames i tronc. A més, els pacients es mouen amb lentitud i presenten problemes d’equilibri i coordinació.

17 d’abril: Dia Mundial contra l’Hemofília

La Federació Mundial d’Hemofília (FMH) va començar a commemorar el Dia Mundial de l’Hemofília l’any 1989. Va escollir-se el 17 d’abril com a data en honor al fundador de la FMH, Frank Schnabel, qui va néixer aquell dia. L’hemofilia és una malaltia congènita i crònica que impedeix la bona coagulació de la sang, pel que la sang coagula més lentament. A Espanya, s’estima que afecta el voltant de 3.000 persones. Aquesta patologia es caracteritza per hemorràgies espontànies i perllongades i es deu a la falta de proteïnes necessàries en la coagulació de la sang.

25 d’abril: Dia Mundial de la Malària

Aquest Dia Mundial suposa un reconeixement dels esforços desplegats a tot el món per controlar eficaçment la malària. La malària, també coneguda com a paludisme, és causada per uns paràsits que es transmeten a través de la picadura del mosquit anòfel. L’única manera d’evitar l’exposició als paràsits és evitar les picadures dels mosquits. Per això, les persones que viuen en regions afectades necessiten tenir accés als repel•lents d’insectes, xarxes per a les finestres i portes i mosquiteres. El paràsit afecta a més de 500 milions de persones cada any i causa la mort d’un milió. Àfrica subsahariana és la regió més afectada, però també afecta Àsia, Amèrica Llatina, Orient mitjà i inclús a parts d’Europa.

28 d’abril: Dia Mundial per la Seguretat i la Salut en el Treball

Aquest Dia Mundial és un bon dia per reflexionar sobre quin és l’estat de salut actual de la gestió preventiva i de plantejar-nos com avançar cap a l’establiment d’una cultura preventiva d’alt nivell. L’índex d’incidència d’accidents en jornada de treball del 2016 va ser de 3.342 accidents de treball per cada 100.000 treballadors, i això suposa un augment del 4,66%, segons dades publicades per l’Observatori del Treball i Model Productiu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Fonts: Departament de Salut / PortalCLÍNIC / MedlinePlus / OMS

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat