Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  59 persones afectades pels 7 brots de sarna a Catalunya  
 

La infecció cutània causa intens picor però no té molta transcendència per a la salut i el tractament és altament efectiu 

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: Sanitària
  • Etiquetes: infecció | sarna
  • Data de publicació: 26/01/2018 13:50:11
 
 

La secretaria de Salut Pública de la Generalitat va actualitzar ahir en roda de premsa la informació relacionada amb els brots d’escabiosi (sarna) declarats en el que porten d’any 2018.

En concret, segons publica en un comunicat, s’han registrat 7 brots que han afectat 59 persones. Dels 7 brots, 3 s’han donat a tres residències geriàtriques, 1 en un àmbit familiar, 1 en un àmbit escolar i 2 en centres sanitaris. Pel que fa a aquests centres, un brot es va declarar a l’Hospital Sant Joan de Reus – amb 35 afectats-, mentre que l’altre s’ha donat a l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, amb 4 afectats.

Entre els anys 2010 i 2017 es van declarar a Catalunya 115 brots que van afectar 947 persones. Aproximadament fins a l’any 2014, el ritme de declaració de brots va ser estable –uns 10 o 15 anuals, però va ser a partir de l’any 2015 quan es van registrar més, fonamentalment a causa d’un reforç de la vigilància epidemiològica, de la declaració i implicació dels professionals.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va recordar que la sarna “no és una malaltia greu, però no cal banalitzar-la”. “En anys anteriors hi havia un infradiagnòstic i una infranotificació de casos; ara veiem més perquè es detecten i es declaren més als serveis epidemiològics”, ha informat Guix.

Què és la sarna?

L’escabiosi és una malaltia contagiosa de la pell causada per l’àcar humà de la sarna. La infecció cutània causa intens picor però no té molta transcendència per a la salut. La transmissió de la sarna acostuma a ser per contacte personal proper i perllongat amb la pell d’una persona afectada; per la roba de vestir, tovalloles i roba de llit recentment contaminada. El període d’incubació de la sarna, que és més habitual en mesos de tardor i d’hivern i en espais on hi ha una major concentració de persones, és de 2 a 6 setmanes, fet pel qual no es descarta l’aparició de casos en les properes setmanes.

La sarna no és infreqüent i pot afectar a qualsevol persona de qualsevol estrat social, no tenint una relació directa amb els hàbits d’higiene personal. La sarna té tractament altament efectiu mitjançant crema o loció antiparasitàries que actua de forma immediata a la seva aplicació. El tractament es repeteix al cap d’una setmana.

 

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat