Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  L’Hospital Clínic demostra l’eficàcia d’una nova teràpia contra la leucèmia  
 

Es converteix en un dels pocs centres europeus capaços d’oferir aquesta teràpia.

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: General
  • Etiquetes: leucèmia
  • Data de publicació: 01/12/2017 13:58:02
 
 

Una innovadora teràpia contra la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) aprovada als Estats Units pot suposar un canvi de paradigma en el tractament del càncer. Anomenada CAR-T, consisteix a agafar limfòcits T del pacient –les cèl·lules encarregades d’atacar els tumors–, modificar-los genèticament amb la inoculació d’un virus al laboratori, multiplicar-los a través d’un cultiu i retornar-los a la sang del malalt perquè puguin atacar les cèl·lules cancerígenes. El tractament ha estat validat amb 20 anys d’assajos clínics que han demostrat una supervivència superior al 50%.

Tal com publica El Punt Avui, l’Hospital Clínic està portant a terme des del juliol un assaig clínic amb 10 pacients amb limfoma o LLA que no havien respost als tractaments convencionals. I no ho està fent amb el CAR-T americà sinó amb un de desenvolupat al mateix hospital. “Hem aconseguit produir el virus i també les cèl·lules i introduir-les en els pacients amb seguretat”, va resumir Julio Delgado, consultor del servei d’hematologia.

Tant el desenvolupament de la teràpia com l’assaig clínic han estat possible gràcies al projecte ARI, que des que es va impulsar, el febrer del 2016, ha aconseguit recollir 1.134.583 euros, dels quals una mica més d’un milió s’han destinat a desenvolupar el CAR-T del Clínic. La noia que el va impulsar, Ariana Benedé, va morir amb 18 anys el setembre de l’any passat, però la seva mare, Àngela Jover, va acompanyar dimarts passat el director del Clínic, Josep Maria Campistol, i la resta de l’equip mèdic en la presentació del projecte.

L’assaig clínic per comprovar l’eficàcia del CAR-T del Clínic, en el qual també ha participat l’hospital Sant Joan de Déu, ha estat aprovat per l’Agència Espanyola del Medicament. Per aconseguir que els resultats siguin validats es necessiten com a mínim 30 pacients. “Podem dir que és segur i clínicament eficaç, però cal ser prudents i esperar l’evolució a llarg termini”, precisa el director de l’Institut Clínic de Malalties Hematooncològiques del Clínic, Álvaro Urbano-Ispizua.

Per això, més enllà de les negociacions amb el CatSalut perquè vegi la conveniència de sumar-se al projecte, el Clínic vol constituir la Plataforma CAR, que té com a objectiu continuar recollint fons per poder validar l’assaig clínic en marxa i per ampliar els assajos a altres tipus de càncer, com ara el mieloma múltiple. Amb el desenvolupament del seu propi CAR-T, el Clínic es converteix en un dels pocs centres europeus capaços d’oferir aquesta teràpia.

Font: El Punt Avui

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat