Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  Fotografia de l’estat econòmic i normatiu de la farmàcia, a Ràdio4  
 

Tertúlia radiofònica amb FEFAC i Bufete Escura per descriure la situació de l’oficina de farmàcia

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: Professió
  • Etiquetes: ràdio | Radio4
  • Data de publicació: 13/11/2017 15:02:18
 
 

El programa Econòmix, de Radio4, va estar dedicat el passat dia 10 de novembre a la situació normativa i econòmica de les oficines de farmàcia. El conductor de l’espai, Víctor Bottini, va conversar amb Antoni Torres, president de FEFAC, i Rocío Martín, advocada de Bufete Escura, especialitzada en dret farmacèutic.

Podeu escoltar la tertúlia clicant sobre la següent imatge (del minut 05:49 al 37:51):

Durant la xerrada, es va parlar de l’augment dels productes de venda lliure a les farmàcies, entre altres motius a conseqüència de la crisi econòmica, que ha fet que hagin de buscar fonts alternatives a la recepta, segons explica Torres.

Sobre els productes de parafarmàcia, Martín va parlar de la importància de la recomanació del farmacèutic com a professional de la salut, aspecte també destacat pel president de FEFAC, que afirmà que el valor primer de la farmàcia és la salut, mentre que en els establiments no sanitaris prima el negoci.

De fet, tal com van posar de manifests els dos tertulians, la pròpia regulació de la farmàcia, establiment sanitari amb autorització administrativa, garanteix que prevalgui l’interès sanitari. Tant és així que la responsabilitat civil és del farmacèutic.

Davant l’augment de la competència existent en el mercat dels productes de parafarmàcies, van ser preguntats per les estratègies de les farmàcies per fer-hi front. Algunes d’aquestes, també en l’aposta per la venda lliure, passen per la implantació de serveis de salut i benestar. En aquest punt, Martín va deixar clar que les farmàcies no poden realitzar cap activitat que no contempli la legislació. Per tant, una opció que han vist moltes farmàcies és l’obertura d’un local proper on oferir als usuaris aquest tipus de serveis.

Tal com va assenyalar Torres, la farmàcia aplica el mateix criteri professional en la recomanació sobre qualsevol producte, i no busca la diferenciació en el preu, sinó en la qualitat del servei.

Una altra de les qüestions debatudes va estar relacionada amb el marge brut de les farmàcies barcelonines, que se situa en el 32%, segons el baròmetre realitzat per Bufete Escura a un centenar de farmàcies.

En relació amb la situació econòmica del sector, un altre dels temes tractats va ser el del retard en el pagament a farmàcies, que en aquests moments es troba en 25 dies segons el que fixa el Concert amb el CatSalut. Tot i que el deute hauria de ser zero, Torres va remarcar que en el moment de màxim impagament es van arribar als 420 milions d’euros, mentre que ara es situa en els 80 milions. Va destacar, però, el gran impacte que aquest deute ha tingut en els últims anys sobre les oficines de farmàcies, que han hagut de fer-hi front amb recursos propis i endeutaments personal, que es tradueixen en costos importants.

Com a conclusions, Martí va remarcar que el model farmacèutic actual funciona i és un dels millors valorats per la ciutadania, tot i que té el repte d’adaptar-se a la nova realitat. Torres va concloure que el farmacèutic és un professional de primer nivell i que el sistema sanitari ha de comptar més amb ell, per reduir despesa pública i com a solució de salut.

 

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat