Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  Els pacients amb estat de salut més fràgil consumeixen 100 vegades més en medicaments  
 

I gasten de mitjana 1.324 euros anuals, segons dades de l’Institut Català de la Salut

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: Sanitària
  • Etiquetes: ICS
  • Data de publicació: 06/10/2017 15:04:36
 
 

Dades publicades per l’Institut Català de la Salut posen de manifest l’elevat consum de recursos sanitaris i farmacèutics de la població amb un estat de salut més fràgil. En destaquem les més rellevants:

-       Un de cada deu ingressos a les unitats d’urgències dels hospitals el fa l’1% de la població que té una salut més delicada.

-       El col·lectiu amb pitjor salut acudeix als centres d’atenció primària amb una mitjana de 31 visites anuals, davant de les 6 que fa la mitjana de la població assignada a l’Institut Català de la Salut (ICS).

-       La població amb menys risc clínic visita el CAP menys de 3 vegades l’any.

-       L’1% de pacients, amb salut més precària, consumeixen medicaments per valor de 1.324 euros anuals, davant dels 13 euros que gasten els pacients que tenen el risc més baix. 

-       L’any 2016, les persones amb risc clínic més elevat van ingressar d’urgència a l’hospital més de 40 vegades, mentre que els de risc molt baix ho va fer menys de dos cops. 

-       Els pacients amb estat de salut més fràgil van visitar 12 vegades més el CAP que els que estaven classificats dins del grup amb menys risc clínic.

-       Els que tenen una salut més precària van consumir 100 vegades més en medicaments. 

A l’ICS es fa servir un sistema propi per calcular la complexitat clínica dels pacients, anomenat GMA (sigla de Grups de Morbiditat Ajustada), que permet estratificar la població segons les seves necessitats assistencials. 

El GMA separa els pacients en cinc grups, segons el seu nivell de risc clínic. La classificació dels 5,6 milions de persones assignades a l’atenció primària de l’ICS (el 74 % de la població de Catalunya) és la següent:

o   Grup de risc clínic molt baix: 50%

o   Grup de risc baix: 30 %

o   Grup de risc moderat: 15%

o   Grup de risc alt: 4%

o   Grup de risc molt alt: 1%

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat